Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 25.07.2013.
10:06
telegraf.rs A
Na današnji dan 1817. godine ubijen je vožd Karađorđe, jedan od najslavnijih vojskovođa u dugoj istoriji srpskog naroda, koji je uspeo da utera strah u kosti Turcima i povede narod u dugo čekanu slobodu od otomanske imperije. Ubistvo je izvršio Vujica Vulićević, Karađorđev kum, a sve se odigralo u noći između 25. i 26. jula u selu Radovanju kod Velike Plane.
Četvrtak 25.07.2013.10:26
Trebali bi Lopata, Ivica i ovaj sa lažnom dioptrijom da pročitaju lektiru o Karadjordju, a kasnije i o ostalim velikanima srpske historije ! Iako mislim da je već sve kasno za njih !
Četvrtak 25.07.2013.14:34
Je li gospodo, jel vam Toma lopata pisao ovaj tekst? Pa ovo ni Krcun ni Leka radili nisu. 'Ubij psa' kaze majka sinu 'heroju'? Napoleon se divio Karadjordju, kaze ko? Istorijski podaci kazu da ga je pocepao ko svinja masnu krpu u Bosni. Turci ga se bojali? Ako su se bojali oni njega a ne obrnuto, sto je onda Karadjordje zbrisao od Turaka i ostavio ustanike da se sami bore protiv njih? Karadjordje ubijen? Kaze ko? Karadjordjevici? Karadjordje je pogubljen jednoglasnom odlukom Srpske skupstine kao izdajnik. 'Nesloga medju ljudstvom'? Nakon mira u Bukurestu Rusi vise ne mogu da ispravljaju njegove gluposti. 'Borba uzaludna pa odlucuje da pobegne?'. Sta bi bilo da je tako pobegao Kralj Leonida
Četvrtak 25.07.2013.14:43
ili Dzordz Vasington na primer? Isto sto i u Srbiji, njbo bi narod. Slom ustanka je najveca tragedija Srpskog naroda u njegovoj istoriji uz Prvi svetski rat i za nju je zasluzan upravo on koji je ciljeve ustanka predodredio svojoj licnoj pohlepi a kad je zagustio pobegao i ostavio Srbe kao sto je pobegao iz sela kada je prvi put zapucao na Turke. Odbacio je ispunjene zahteve ustanika koji su izvojevani uz velike napore Rusije i trazio drzavu vecu od Dusanovog carstva i apsolutnu vlast, razvukao ustanak na silne godine i prokockao sve sto su ustanici osvojili. Srbiju ce osloboditi Srbi iz Srbije koji nikada iz nje bezali nisu. Srbija je i dalje zemlja zabranjene istorije i ispranih mozgova.
Četvrtak 25.07.2013.15:02
Исто тако је и Петар Петровић био будала па посветио стихове карађорђу. Аналогно твојим историјским ``чињеницама`` могло би се рећи да је ђен.Вељко Радинковић оставио народ на Космету, или ђен.Младић народ Републике Српске.
Četvrtak 25.07.2013.16:09
Njegos je bio covek sa svojim stavovima, kao i svaki drugi ali i kvarljiva roba, kao i svako drugi. Tako na primer te stihove o Karadjordju je napisao upravo od para koje je dobio od Knjaza Milosa koga kriticki pominje u istim stihovima. Milos finansira sve sto Njegos pise kao i sam Gorski vijenac. Ono oko cega sigurno mozemo da se slozimo je da Njegos nije bio ni Bog ni Sveto pismo a nije kriv ni za istoriju o kojoj pisemo. Poredjenje sa Radinkovicem i Mladicem je prilicno neprikladno, posto oni nisu bili u potpunosti cak ni vrhovni vojni komandanti a sigurno nisu bili nacionalno-drzavne vodje. Sapka dole Ozren, al kokarda gore. Dzaba sto Tita nema kad kult licnosti i indoktrinacije cvate

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)